Post

Eigen wijs online

Digitale onafhankelijkheid

Digitale onafhankelijkeid. Tech Independence. Op eigen wijs online. Dat is eigenlijk iets wat wij allemaal na zouden moeten streven. Vind ik ;-) Maar het gemak van de gratis / goedkope cloud diensten maken dat ons ondertussen afhankelijk van hun grillen. Dat kan anders en is niet eens zo heel moeilijk. Ik heb mijn eerste stappen gezet en zal hier het een en ander uiteen gaan zetten hoe je dit aan zou kunnen pakken.

Website

Je eigen stekkie op het internet, het wereldwijde web ;-). Onafhankelijk. Mooi man. En helemaal niet moeilijk.

Ik heb het dan dus niet over een WordPress site met tig plugins, waarvan je maar af moet wachten of dat allemaal wel goed onderhouden wordt, maar gewoon je eigen simpele website waar je af en toe wat kunt typen. No nonsense. Gewoon ouderwets html-en.

Dus dit is mijn start voor digitale onafhankelijkheid. Dit is mijn plekje. Uiteraard staat dit ergens gehost, maar ik kan het zo oppakken en elders neerzetten. Want ik heb mijn eigen domein (katskrang.nl) geregistreerd. Onafhankelijk, zoals ik al zei.

Het is mijn idee om de komende tijd deze site regelmatig bij te werken met de laatste vorderingen. En tegelijkertijd zal ik het gebruiken om mijn html kennis wat af te stoffen. Denk ik. KWW.

E-mail

Daarnaast heb ik ook gelijk mijn e-mail anders ingericht. Niet meer mijn mail@domeinnaam.nl bij Gmail binnen laten komen en mailen vanaf een @gmail.com adres, maar de handel naar Apple Mail verplaatst waar je 3 domeinen kunt toevoegen waarvan je dan ook mailt. Dus ook daar geldt dan weer voor: onafhankelijk, want ik kan dit elk moment ergens anders onderbrengen en dan verandert er niets voor mij.

En ja, ik weet dat ik bij een partij als Proton, FastMail of Soverin mail kan hosten met privacy hoger in het vaandel. Maar ik kijk dit eerst even aan voordat ik weer een abonnement ergens afneem. Ik ben blijf een Nederlander natuurlijk.

Kortom, een goed begin voor digitale onafhankelijkheid is het registreren van een domein. Tot de volgende knoop!

This post is licensed under CC BY 4.0 by the author.

Trending Tags